at | dagsordenen godkendes. |
Det specialespecifikke uddannelsesudvalg drøfter på sine møder spørgsmål om specialets lægelige videreuddannelse.
Udvalget arbejder på at sikre og udvikle en ensartet, høj kvalitet i speciallægeuddannelsen på alle uddannelsessteder i Videreuddannelsesregion Nord.
Uddannelsesudvalget er sammensat af repræsentanter fra de afdelinger, der indgår i speciallægeuddannelsen.
I udvalget finder du altid:
Her finder du dagsordener og referater fra udvalgets arbejde:
at | dagsordenen godkendes. |
Der bydes velkommen til mødet.
Evt. indmelding af punkter til Eventuelt.
Der blev budt velkommen og givet en præsentationsrunde. Dagsordenen blev godkendt.
at | udvalget følger op på eventuelt relevante emner fra seneste møde. |
Referatet er vedhæftet.
Der følges op på pkt. 5 vedr. lægefaglig indstilling for forskningstræning, den lægefaglige indstilling er nu godkendt.
Derudover er der opfølgning på fælles indkøb af Circumcision Trainer, som Dennis orienterede om sidst. Christina har talt med en der kan 3D-printe disse, så der bliver ikke et fælles indkøb alligevel. Opfølgning på dette til næste møde.
Hver afdeling orienterer om uddannelsesmæssige problemstillinger og nye uddannelsestiltag fra afdelingen.
Hjørring:
Afdelingen er blevet lagt sammen med gynækologerne. Uddannelsesmæssigt bør det ingen betydning have.
De er lidt udfordret ift. bemandingen, flere ledige stillinger.
Der er ingen HU-læge aktuelt, men de får en introlæge fra januar. Er opmærksom på, at der skal laves et uddannelsesprogram til denne stilling, der deles med AAUH.
Aalborg:
Afdelingen har fået ny cheflæge.
Aktuelt har de rigtig mange uddannelseslæger, da der er flere tilbage fra barsel, evalueringsansættelser og fuldt besatte introstillinger.
Der arbejdes på at skulle i gang med supervisionsambulatorium.
Gødstrup:
I september havde de inspektorbesøg og tilbagemeldingen var overordnet meget positiv.
Der er et trygt læringsmiljø. Et af arbejdspunkterne var, at forskningen skulle synliggøres mere og det er allerede sat i gang. Derudover var tilbagemeldingen at forsætte det gode arbejde med høj uddannelseskvalitet på afdelingen.
Derudover har de aktuelt dagens case/tavle cases fra godvejledning.dk samt fokus på supervision.
AUH:
Der er rigtig mange uddannelseslæger og de har haft rigtig mange ansøgere til deres introstillinger.
De har haft besøg af EBU og er blevet certificeret. De blev fremhævet som en uddannelsesmæssig velfungerende afdeling med 16 ud af 18 mulige point.
De blev anbefalet uddannelseslægerne skal have lov til at deltage i internationale kurser/konference og yderligere opfordres de til at øge antallet af uddannelseslæger, da man vurderede, at afdelingen har en stor uddannelseskapacitet og at der er mange funktioner, som uddannelseslægerne ikke kommer forbi.
Certificeringen gælder i 5 år og afdelingen er den eneste i Danmark der har den. Mia tilbyder sin hjælp, hvis andre ønsker at søge.
Yderligere har de indført Tjek ind-Tjek ud, med fokus på kompetencevurdering. Marianne har lavet en tjekliste i forbindelse med introduktionen af nye, så man sikrer at nye får den information de behøver.
PKL orienterer om seneste nyt.
Mia orienterer om, at hun har været til specialevalgsdag med to uddannelseslæger. Det var en rigtig god dag med mange besøgende.
Hun har deltaget i PKL-UKO-VUS temadage, hvor emnerne har været feedback, revision af de lægelige uddannelse, coaching og underperformance.
Derudover har der været DSMU årsmøde. Der var flere spændende oplæg bl.a. omkring kunstig intelligens og uddannelsesplaner, fra papir til praksis. Der gøres også opmærksomt på, at en indmeldelse i DSMU kan anbefales. De har mange gode webinarer og inspirerende årsmøde.
Yderligere orienterer Mia om kurset for urologiske introduktionslæger samt testen EBU in-service assessment.
Mia orienterer om AMEE i Barcelona den 23-27.08.25. Hun planlægger selv at deltage og vil gerne have flere med fra uddannelsesudvalget.
at | der gives en status på arbejdet med uddannelsesprogrammerne. |
Mia giver status på arbejdet med uddannelsesprogrammerne. Tidligere i år blev 5 HU-programmer godkendt, de resterende blev dog ikke godkendt på trods af at de var opbygget ens.
Mia har arbejdet videre på et nyt skema, som hun fremviser til mødet. Hun har tilføjet det til et enkelt program, som er til forhåndsgodkendelse. Hvis det kan godkendes, skal resten af programmer tilrettes efter dette.
Udvalget anerkender brugbarheden af det nye skema.
Derudover er der gang i uddannelsesprogrammerne for introduktionsuddannelsen, men Aalborg og Aarhus programmet skal rettes til ift. at godkendelsen af kompetencer skal opdeles over 4 måneders intervaller i stedet for 6 måneders intervaller.
KBU-programmerne for Aarhus og Gødstrup er godkendte.
Dennis er i gang med at kigge på programmet for Aalborg.
at | udvalget planlægger næste fælles undervisning. |
UKYL’erne vil planlægge dette på UKYL-mødet efterfølgende.
at | der gives en status på projektet med App'en MediSkills. |
Der er ikke gået videre med app’en, da det ville blive for dyrt.
Det er planen at kompetencekortene vil blive lagt ind i uddannelseslæge.dk på sigt og derved vil man kunne bruge dem derigennem.
udvalget drøfter den kirurgiske uddannelseskapacitet, herunder om der er udfordringer med at sikre den nødvendige og tilstrækkelig kapacitet.
I 2023 har Videreuddannelsessekretariatet og Koncern HR Sundhedsuddannelser i Region Midtjylland fulgt den kirurgiske uddannelseskapacitet inden for en række kirurgiske specialer. Det er sket på baggrund af bekymringshenvendelser bl.a. fra Yngre Læger i Region Midtjylland.
I den forbindelse blev Region Nordjylland også hørt, men tilbagemeldingen var at problemet ikke var stort i Region Nordjylland.
Klinikforum i Region Midtjylland meldte i februar 2023, at situationen var stram, men at man fortsat kunne løfte uddannelsesopgaven for alle de kirurgiske specialer. I sommeren 2023 fulgte Koncern HR Sundhedsuddannelser op med en rundspørge på hospitalsenhederne i Region Midtjylland. Tilbagemeldingerne viste, at de fleste afdelinger, ved skarp prioritering og planlægning, fortsat oplevede at kunne sikre den nødvendige og tilstrækkelige kirurgiske kapacitet ift. opnåelse af de målbeskrevne kompetencer i specialerne. Tilbagemeldingerne fra AUH viste imidlertid, at afdelingerne, i varierende grad, oplevede det udfordrende at opretholde den nødvendige uddannelseskapacitet.
På baggrund af de udfordringer enhederne, særligt AUH, gav udtryk for at opleve, vurderede Koncern HR, Sundhedsuddannelser, at der i Region Midtjylland var behov for at få klarhed over udviklingen i den kirurgiske aktivitet inden for de uddannelseskritiske procedurer. Følgende specialer blev udvalgt på baggrund af enhedernes tilbagemeldinger: kirurgi, ortopædisk kirurgi, urologi, gynækologi og obstetrik og ØNH.
Der er efterfølgende trukket BI data i Region Midtjylland på en række uddannelsesrelevante procedurekoder. Hvilket procedurer og hvordan de er grupperet er afgjort i samarbejde med PKL'erne i de relevante specialer. Via BI-portalen er der dannet en rapport med overblik over antal procedurer inden for netop disse grupper i perioden marts 2019 til og med december 2023. Dertil er trukket data på antal procedurer, inden for de samme proceduregrupper, uden for de offentlige hospitaler, hvor Region Midtjylland har finansieret behandlingerne.
Til punktet er vedlagt de data Klinikforum i Region Midtjylland blev forelagt i marts 2024 for alle fem specialer. Dertil en oversigt over hvilke procedurekoder, der er samlet i hvilke grupperinger for Urologi.
Klinikforum i Region Midtjylland konkluderede i marts 2024 at data afspejler, at der i udgangspunktet er procedurer nok til at sikre den nødvendige og tilstrækkelige speciallægeuddannelse inden for de pågældende specialer.
Der var samtidig enighed om, at hospitalerne har en vigtig opgave i at sikre en arbejdstilrettelæggelse således, at læger under videreuddannelse deltager i de relevante kirurgiske procedurer. Klinikforum opfordrede desuden til at videre drøftelser vedr. den kirurgiske uddannelseskapacitet skulle tages i de specialespecifikke uddannelsesudvalg.
På mødet præsenteres data særskilt for kirurgi opdelt på enkeltvise procedurer og afdelinger over perioden 2019-november 2024.
På baggrund af data ønskes en drøftelse i udvalget af, hvorvidt der er udfordringer med at sikre den nødvendige og tilstrækkelige kirurgiske uddannelse - set ift. specialets målbeskrivelse.
Herunder om der er behov for at se på den lokale arbejdstilrettelæggelse ift. at sikre den nødvendige OP-tid hos uddannelseslægerne.
På mødet blev data særskilt for urologi opdelt på enkeltvise procedurer og afdelinger over perioden 2019-november 2024 i Region Midtjylland gennemgået.
Der var enighed om, at der er enkelte procedure, hvor det kræver særlig tilrettelæggelse i afdelingerne for at uddannelseslægerne kan opnå de specifikke kompetencer, men det kan lykkes med planlægning indtil videre.
Udvalget var enige om, at holde vedvarende fokus på at udnytte relevante procedurer til uddannelse.
NYT FRA VUS
Genopslag og fleksforløb (april 2024)
Sundhedsstyrelsen har i en mail fra 30. januar 2024 præciseret, at et ubesat uddannelsesforløb kan genopslås frem til startdatoen for den efterfølgende ordinære ansættelsesrundes forløb. Det betyder, at genopslag kun kan ske fra ubesatte forløb fra den forrige ansættelsesrunde, dvs. eksempelvis fra ansættelsesrunden 2024-1 til 2024-2.
Ubesatte forløb, der ikke bliver opslået eller besat ved næstkommende ansættelsesrunde tilføjes i stedet flekspuljen og kan anvendes til at lave fleksforløb. Fleksforløb er hoveduddannelsesforløb, der er ubesatte i ét speciale, der omdannes til hoveduddannelsesforløb i et andet speciale.
Vær opmærksom på følgende i forbindelse med anvendelse af fleksforløb
Kontakt din specialeansvarlig i VUS i god tid inden næste ansættelsesrunde, hvis der er ønske om at anvende et fleksforløb.
Regionale kandidatbanker - Udenlandsk uddannede læger (maj 2024)
Region Midtjylland har i foråret 2024 etableret en regional kandidatbank til udenlandsk uddannede læger. Dermed har både Region Midtjylland og Region Nordjylland etableret regionale kandidatbanker for udenlandsk uddannede læger. Formålet med de regionale kandidatbanker er at skabe en platform, hvor hospitalsenhederne efter behov kan tilgå ansøgninger fra udenlandsk uddannede læger. I kandidatbankerne kan de udenlandsk uddannede læger søge følgende ansættelser:
Evalueringsansættelser af 2x6 måneders varighed
Region Midtjylland
Region Nordjylland
Evalueringsansættelser af 1x6 måneders varighed
Region Midtjylland og Region Nordjylland
Der kan rettes henvendelse til VUS@stab.rm.dk (Region Midtjylland) og christoffer.knudsen@rn.dk (Region Nordjylland) ved spørgsmål om de regionale kandidatbanker.
Orientering om arbejdet med kommende dimensioneringsplan (oktober 2024)
Sundhedsstyrelsen har den 30. september 2024 fremsendt høringsmateriale i forbindelse med udarbejdelse af dimensioneringen af speciallægeuddannelsen 2026-2030. Det er frist for fremsendelse af høringssvar den 2. december 2024. Sundhedsstyrelsen har udpeget høringsparter herunder de fem regioner, Danske Regioner, Videreuddannelsesregionerne, Lægeforeningen og de lægevidenskabelige selskaber. Videreuddannelsesregion Nord har nedsat en arbejdsgruppe der udarbejder et høringssvar, der fremsendes efter behandling i det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse og godkendelse af rådets formand. Det forventes, at den nye dimensioneringsplan offentliggøres marts 2025. Der er i forbindelse høringen med udgivet en revideret lægeprognose, som kan findes her: https://www.sst.dk/da/Fagperson/Sundhedsvaesenets-rammer-og-uddannelser/Uddannelser-varetaget-af-Sundhedsstyrelsen/Uddannelse-af-speciallaeger/Prognoser/Laegeprognoser
Opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger (November 2024)
Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger i Videreuddannelsesregion Nord for 2. halvår 2024 inkl. fleksforløb samt hele 2024 (Se bilag: Opslåede og besatte hoveduddannelsesstillinger - 2. halvår 2024 + hele 2024). Tallene for 2. halvår 2024 + hele 2024 kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk. Tallene kan bl.a. bruges som et redskab til karrierevejledning af uddannelsessøgende.
Opslåede og besatte introduktionsstillinger (November 2024)
Indberetning til Sundhedsstyrelsen om opslåede og besatte introduktionsstillinger for Videreuddannelsesregion Nord for 2024 (Se bilag: Indberetning af introduktionsstillinger - 2024). Tallene for 2024 kan findes på www.videreuddannelsen-nord.dk.
Fleksibilitet i antal I-stillinger (November 2024)
På møde i Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse den 5. marts 2015 godkendte Rådet et revideret administrationsnotat for fleksibilitet i antal I-stillinger (se bilag: Administrationsnotat fleksibilitet i antal I-stillinger). Notatet beskriver mulighederne for, hvorvidt afdelinger kan få flere introduktionsstillinger end det maksimum, som de er angivet til i den lægefaglige indstilling.
På baggrund af søgning til hoveduddannelsen i 2024 udarbejdet opdaterede pejlemærker for, hvornår en afdeling kan søge om I-stillinger, der overskrider afdelingens maksimumsdimensionering (se bilag: Specialer fordelt efter søgning til hoveduddannelsesforløb - 2024). Der er sket følgende ændringer:
Ændringer i pejlemærker | Specialer |
Middel til lav | Retsmedicin |
Lav til middel | Intern Medicin: Infektions |
Orienteringerne blev taget til efterretning.
Dato for næste møde, punkter på næste møde, tema og emner.
Tidligere har ansættelsessamtalerne og uddannelsesudvalgsmøder altid været afholdt samme dag i juni og december, men det er nogle lange dage. Det besluttes derfor, at afholde et uddannelsesudvalgsmøde i april/maj-måned hvert år. Dette møde vil starte med at gå på skift på de forskellige enheder.
Næste møde afholdes derfor den 29. april 2025 kl. 10.00-14.00 i Gødstrup. Christina sørger for at booke lokaler, Sofie sender kalenderinvitation.
Tilstede:
Ina Kathrine Lykke Ewald (UKYL, AUH)
Marianne Trier Bjerre (UKYL, AUH)
Patricia Cook (UKYL, RHG)
Christina Gade Jespersen, (UAO, RHG)
Kasper Drimer Berg (UKYL, RHG)
Helle Handler Petersen (UAO, Aalborg UH)
Katja Dettmann (UAO, RHN)
Mia Gebauer Madsen (PKL, AUH)
Sofie Brøndum Kristensen (VUS, referent)
Afbud:
Charlotte Aagaard (UKYL, Aalborg UH)
Dennis Bækhøj Kortsen (UKYL, Aalborg UH)